Wolf Invest Group Dormitorul
Dormitorul
Dormitorul este camera in care ne gasim relaxarea si echilibrul, seara de seara, si cea in care ne refacem pentru provocarile din urmatoarea zi. El este important fiindca ne ajuta sa ne deconectam de la tot ce s-a intamplat de-a lungul zilei. Tocmai de aceea, alegerea unor piese de mobilier potrivite pentru dormitor este cruciala.

Dormitorul

Dormitorul este camera in care ne gasim relaxarea si echilibrul, seara de seara, si cea in care ne refacem pentru provocarile din urmatoarea zi. El este important fiindca ne ajuta sa ne deconectam de la tot ce s-a intamplat de-a lungul zilei. Tocmai de aceea, alegerea unor piese de mobilier potrivite pentru dormitor este cruciala. 

Un pat bun face diferenta dintre o zi productiva si una stresanta, la fel cum o noptiera ne ajuta sa tinem la indemana obiecte fara de care serile ar fi incomode: o carte buna, veioza, o cana de ceai si ochelarii.

areori se întâmplă ca spațiul alocat dormitoarelor să fie unul generos, ceea ce pune mari probleme în amenajarea lor. Și când mă refer la spațiu spun nu doar despre metri pătrați, ci și despre golurile existente în cameră, adică poziția ușii de interior și a ferestrei. Modul cum sunt prezente aceste goluri în cameră se resimt ca fiind problematice mai ales când îți dorești un dulap în spațiul odihnei pentru că patul, de regulă, e ușor de amplasat, dar ocupând o suprafață importantă, nu mai lasă loc de altceva în încăperile mici. Ca atare, care sunt secretele vizavi de amenajarea unui dormitor? 

Înainte de toate îți spun că cel mai important lucru într-un dormitor este salteaua! Apoi, merită să-ți spun despre câteva date informative. Paturile de două persoane pot avea saltele cu lățimea de 140 cm, 160 cm, 180 cm și 200 cm (inclusiv mai late realizate la comandă). Întotdeauna când alegi un anumit tip de saltea, trebuie să ai în vedere că patul, cadrul acestuia, va fi mai lat decât salteaua pe care o conține, deci va ajunge să fie cel puțin cu 10 cm mai lat decât aceasta. În dormitoarele mici cele mai recomandate sunt paturile de 140 cm, maximum 160 cm. Pe lângă pat, ca și zonă de acces la el e bine să existe minimum 60 cm. Dacă în aceeași cameră e și pat și dulap, distanța dintre pat și dulap e bine să fie de 80 cm (pentru acces la dulap, care de regulă are 60 cm lățime pentru ușile sale). Dacă ai dulap cu uși culisante, te poți descurca și cu o distanță între pat și dulap de 60 cm.

Atenție! Când îți calculezi spațiul disponibil în dormitor, ia în considerarea dimensiunea patului astfel: saltea + 15 cm (de jur împrejur pentru cadru pat) + 60 cm pe trei laturi (mai puțin tăblia). Vei constata că, spre exemplu, la un pat cu salteaua de 140 cm, dimensiunea reală, folosibilă a patului este de fapt de circa 2,75 lățime x 2,75 metri lungime, ca atare numai patul îți ocupă circa 7,5 mp. În funcție de acest aspect vei lua în considerare dacă ai loc pentru dulap (care are adâncimea de 60-65 cm minimum) sau nu. De asemenea, deși pare tentant să ai pat cu ladă sau cu sertare, ia în calcul cât loc de manevră ai pentru așa ceva. Deseori într-un dormitor mic nu ai loc să deschizi sertarele de sub pat sau te trezești că nu ţi-e deloc comod să folosești lada patului. Și da, într-un dormitor mic e mult mai comod să ai un pat tapițat

Unde pui patul? Întotdeauna locul patului îl iei în calcul în funcție de ceea ce-ți dorești să vezi în fața ta atunci când stai culcat și de stilul de amenajare pe care-l dorești (la un stil clasic, o poziție simetrică a patului și noptierelor ajută mult). De regulă, patul se pune astfel încât să poți vedea atât ușa, cât și fereastra (face parte din instinctul nostru de a ne lua măsuri de precauție față de exterior). În casele tradiționale, patul era orientat cu vedere către est, astfel încât soarele de dimineață să stimuleze natural trezirea. Dar dacă ai o cameră mică la bloc, poți foarte bine așeza patul cu vedere doar către ușa de la intrare, deci cu tăblia în dreptul ferestrei și de asemenea, poți să sacrifici accesul pe o parte a patului și să-l lipești de zidul cu fereastră. De asemenea, locul patului îl alegi și în funcție de disponibilitatea prizelor și a surselor de alimentare pentru corpurile de iluminat. Trebuie să ai prize de o parte și de alta a patului (pentru veioze) sau măcar corpuri de iluminat (suspendate, înglobate în mobilier etc). Găsești tot la Kika o mulțime de corpuri de iluminat potrivite.

Cum creionez stilul dormitorului? Cea mai mare suprafață dintr-un dormitor este ocupată de pat, pe orizonatală, și de dulap, pe verticală. Ca atare, modul cum arată aceste două corpuri contează enorm. Apoi, contează tăblia patului, care este cel mai vizibil element pe perete și apoi corpurile de iluminat, care conferă atmosferă inclusiv pe timpul serii. Din acest motiv, cei mai mulți oameni, simt nevoia să puncteze locul patului cu tapet sau cu o culoare, dar uită ca în fața patului să creioneze un ambient mai special.

De ce e important ceea ce e în fața patului? Pentru că aceasta este zona pe care o vezi stând culcat. În mod clar tapetul de deasupra capului nu-l vei vedea, decât la intrarea în cameră, dar apoi ai în fața ochilor un perete, pe care deseori nu-l ia nimeni în calcul. Ca să te simți bine în dormitor, acest perete trebuie frumos ambientat, iar dacă el adăpostește dulapul, ar fi bine ca fețele acestuia să fie plăcute, decorative ori foarte neutre, ca o placare mai interesantă (depinde de stilul abordat).